Vad är AD/HD?
- Gustav Jonsson
- 7 feb. 2020
- 3 min läsning
I möten med människor både utanför och i mitt dagliga arbete som psykolog stöter jag på en del fördomar och myter om AD/HD. Tyvärr bidrar de här myterna till förvirring, stigmatisering och bristfälligt bemötande i arbetslivet, skolan, i hälso- och sjukvården och av nära och kära. I en serie blogginlägg beskriver jag vad AD/HD är, såväl som vanliga myter om AD/HD och förklarar varför dessa uppfattningar är felaktiga.
Så, vad är AD/HD? Attention Deficit Hyperactivity Disorder (AD/HD) är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Vi vet idag att AD/HD till allra största delen är genetiskt betingad. Det betyder att sannolikheten för att en person har AD/HD påverkas starkt av om svårigheterna som diagnosen innefattar finns i familjen. Det finns tre huvudtyper av AD/HD: huvudsakligen ouppmärksam (mest problem med att reglera uppmärksamheten, initiativförmåga, planering och organisering), huvudsakligen hyperaktiv/impulsiv (mest problem med att reglera aktivitets- och energinivån, rastlöshet och impulser) eller kombinerad form (problem inom samtliga områden). AD/HD förekommer också i olika svårighetsgrader, från lindrig till svår, med medelsvår som ett mellansteg.
Fyra viktiga faktorer påverkar (i positiv eller negativ riktning) hur väl en person med AD/HD klarar av skolan, arbete eller högskoleutbildning:
1. Vilken typ och svårighetsgrad av AD/HD personen har.
2. Personens övriga förmågor och förutsättningar.
3. Kraven som ställs i sammanhanget och hur anpassade kraven är efter personens svårigheter och förmågor.
4. Tillgången till stöd och behandling för personen.
Om personen samtidigt har andra svårigheter utöver AD/HD:n (vilket är vanligare än för personer som ej uppfyller kriterierna för AD/HD) kan utökade anpassningar och stöd många gånger räcka för att kompensera, så att personen kan prestera och utvecklas. Det finns också flertalet evidensbaserade behandlingar som minskar symptom och funktionsnedsättning av AD/HD, både läkemedelsbehandling och psykologisk behandling. Det finns även mängder av hjälpmedel som kan underlätta vardagen och livet. Det viktiga blir att se till hela individen och de individuella behov, svårigheter och styrkor som hen har. Många som har AD/HD kan med rätt stöd, behandling, anpassningar och hjälpmedel klara av såväl skola som arbete och högskoleutbildning.
Jag handleder och utbildar regelbundet skolpersonal i hur man kan anpassa lärmiljön för och stötta barn med AD/HD. Det är väldigt tydligt att det som ett barn med AD/HD behöver för att fungera bra också hjälper de flesta andra. Barn med AD/HD är till exempel mer hjälpta av att få stöd i att planera, organisera och göra saker i rätt ordning eller för att minnas saker jämfört med andra, men alla barn gynnas av sådana stödstrukturer. Alla barn är också hjälpta av tydlighet och förutsägbarhet i upplägg, instruktioner och uppgifter. Samma sak gäller med den fysiska miljön: alla barn är hjälpta av att det är ganska lugnt och så få störande intryck som möjligt när de ska koncentrera sig och arbeta. Det här gäller också när det kommer till att stärka färdigheter och lära barn strategier för att lösa problem, planera, organisera, koncentrera sig och komma ihåg saker. Läs mer här och här om förslag på framgångsrika strategier i undervisningen för barn med AD/HD.
Referenser:
American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition. 2013.
Bridgett, D. J., & Walker, M. E. (2006). Intellectual functioning in adults with ADHD: A meta-analytic examination of full scale IQ differences between adults with and without ADHD. Psychological Assessment, 18(1), 1–14.
Brown, T. , Reichel, P. and Quinlan, D. (2011) Executive function impairments in high IQ children and adolescents with ADHD. Open Journal of Psychiatry, 1, 56-65.
DuPaul, J. G., Weyandt, L. L., & Janusis, M. G. (2011) ADHD in the Classroom: Effective Intervention Strategies, Theory Into Practice, 50:1, 35-42
Pawaskar, M., Fridman, M., Grebla, R., & Madhoo, M. (2020). Comparison of Quality of Life, Productivity, Functioning and Self-Esteem in Adults Diagnosed With ADHD and With Symptomatic ADHD. Journal of attention disorders, 24(1), 136–144. https://doi.org/10.1177/1087054719841129
Jag erbjuder utbildning, handledning och kompetensutveckling kring AD/HD och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Comentários